A pumi

A pumi nagy kedvencem. Az első pumi szukámat Menyhárt Isván „Pista” bácsitól vásároltam: Cseri Subás Jucust, egy fekete szukát. Jucus lett az első Romániában honosított pumi! A sort Györgyudvari Cudar Gesztenye „Gazsi”, szürke kan (sz. 2009. 01. 26.) és Györgyudvari Cudar Kacér, szürke szuka (sz. 2009. 08. 27.) követte.

A Györgyudvari Cudar pumik is részesei voltak a „Kuvaszok az esztenán” programnak, hiszen a kuvaszok mellé pumikat is kihelyeztünk. Hihetetlen, hogy olyan pásztoremberek keze alatt, akik addig jó esetben hallásból ismerték a terelő fajtákat, mire képesek ezek a kutyák. Azt mondhatom, nem is hinném, ha nem láttam volna a saját szemeimmel munkájukat, mindezt úgy, hogy az év minden napján hajnaltól hajnalig aktívak. Elkápráztat ez a fajta! Ragaszkodása és a munkakedve lenyűgöző.

Az utolsó, kennelemben született pumi alom a 2018-as „F” alom, ebből egy kan, Háromszéki-Góbé Fröccs, egy húsmarha csorda mellett szolgált 3 évet, de sajnos gondozója elhunyt, így jelenleg egy juhnyájhoz próbálják „átszakosítani”.

Jelenleg két nyugdíjas pumim van: Györgyudvari H. Góbé Tücsök, fehér szuka (sz. 2012. 10. 10.) és fia Háromszéki-Góbé Érces „Matyi”, szürke kan.

2022-ben legalább egy pumival tervezem bővíteni az állományt.