A kuvasz

Első kuvasz almom 1993-ban (Cudar × Mikesuti Ara), ezidáig az utolsó 2019-ben (Borza-Parti „Örség” Táltos × Háromszéki-Góbé Gyémánt) született. Ez idő alatt sok jó kutyával találkoztam és sok nagyon jó emberrel ismerkedtem meg.

Büszke vagyok rá, 2008-tól részese lehettem a „Kuvaszok az esztenán” programnak, melyet a Györgyudvari kuvasz kennel tulajdonosa, a dinnyési Fekete György hívott életre. A program célja a kuvaszok munkakészségének felmérése illetve erősítése, a plusz variánsok kiválasztásával és tenyésztésbe vonásával.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy Simon Attila barátommal, a Mikesuti kuvasz kennel tulajdonosával a Fekete György által kiválasztott – rendszerint saját tenyésztésű – kölyköket esztenákra helyeztük ki, majd nyomon követtük viselkedésüket és fejlődésüket. A program ideje alatt Fekete György több, mint 30 kuvaszkölyköt hozott, melyekhez hozzáadódott a helyi szaporulat.

Jónéhány jól sikerült, remek példány mellett a legbüszkébbek Györgyudvari Merész „Bercire” vagyunk, ő ugyanis a 2013-as budapesti Világkiállításon Világgyőztes címet ért el. Ugyanakkor és ugyanott került bemutatásra „Berci” 6 utóda, melyek közül került ki a Fiatal Világgyőztes kan is.

2015-ben, hét év kemény munka után a csapat úgy döntött, hogy a kialakult helyzet miatt – az akkori kuvasz fajtagondozó egyesület ellehetetlenítette a munkánkat – ezt az anyagilag se olcsó kísérletet abbahagyjuk.